Herkese Merhabalar bugün konumuz günümüzde hızla artan hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve stresli yaşam tarzının doğurduğu Obezite. Obezite yalnızca fazla kilo demek değil, yaşam kalitesinin azalması ve hareketsiz bir yaşamın temelidir. Obezitenin bireysel ve toplumsal olarak ciddi etkileri vardır. Bunlar;
Bireyin fiziksel sağlığı üzerindeki etkileri: Kalp damar hastalıkları, Tip-2 diyabet, Kas iskelet sistemi bozuklukları, solunum problemleri vb. hastalıkların oluşma riskini artırır.
Bireyin psikolojisi üzerindeki etkileri: Özsaygının düşmesi, depresyon, anksiyete vb. sebebiyet verebilir.
Günlük yaşam üzerindeki etkileri: Kronik yorgunluk ve halsizlik, uyku problemleri, hareket kabiliyeti kaybına sebebiyet verebilir.
Toplumsal etkilere ise, obez çocukların akran zorbalığına maruz kalması, hareketsiz yaşam tarzının yayılması örnek verilebilir.
Peki obezitenin fizyoterapi ile bağlantısı ne olabilir?
Obezite ile mücadelede genellikle ilk akla gelen diyet ve ilaç tedavisi olur. Ancak hareket olmadan verilen her mücadele eksik kalır. Fizyoterapi, bireye özgü, bireyin fiziksel kapasitesine uygun olarak hazırlanmış, güvenli egzersiz programları ile bu süreci destekleyen bilimsel ve profesyonel bir yaklaşımdır.
Birçok obez birey, eklem ağrısı, nefes darlığı veya yetersiz fiziksel kapasite nedenleriyle spordan uzak durur. Fizyoterapistler, kişiye özel, kontrollü ve sürdürülebilir egzersiz programlarıyla hem obezite ile mücadeleye destek olur hem de kişinin günlük yaşam kalitesini artırırlar. Fizyoterapi sadece kilo vermeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kas- iskelet sistemini destekler kişinin postürünü düzeltir ve psikolojik destek sağlar.
Obezite, multidisipliner bir yaklaşımı yani fizyoterapist, doktor, diyetisyen, psikolog hepsinin ortak bir mücadelesini gerektirir. Ayrıca bu sorun toplumu ilgilendiren, farkındalık ve dayanışma içerisinde mücadele edilmesi gereken bir sorundur.
Hareketsiz geçen her günümüz, bizi sağlık sorunlarına bir adım daha yaklaştırır. Sağlıklı yaşam için bugün kendinize bir iyilik yapın, yürümeye başlayın. Fizyoterapiyi, hareketi önemseyin. Unutmayalım, her hareket bir umuttur.