Türkiye’nin yakından takip ettiği ‘Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ seçimlerinde BTSO Başkanı ve Başkan Adayı İbrahim Burkay ile Bursa Ticaret Borsası Başkanı ve BTSO Başkan Adayı Özer Matlı arasındaki kıyasıya rekabet her geçen gün daha derin, daha sert ve daha geniş bir çerçevede kentin ötesinde ülke gündeminde ilerliyor. Bir dönem 63 komite üyesine sahip olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, yeni ekonomi süreçlerinde sektörlerin daha etkili temsili için yapılan düzenlemeyle komite sayısını 70’e çıkarttı.
Komitelerin sektörleri temsil ettiği BTSO’da, komiteler ise; BTSO Meclis Üyeleri, Komite Başkan ve Üyeleri ile temsil edilmektedir. Her komite, ortalama 2 veya 4 Meclis üyesinden oluşmaktadır. BTSO Meclis üye sayısı 155 üyeden 170 üyeye çıkarılırken, BTSO Meclis Divanı 5 kişiden oluşmaktadır.
Tüm bu teknik veriler ışığında BTSO çatısında uzun yıllardır öne çıkan en etkin komiteler arasında; Otomotiv, Tekstil, Hazır Giyim ve Makine sektörlerini temsil eden komiteleri görmekteyiz. Birçok Meclis Üyesi’nin uzun yıllardır görevde olmasına rağmen sektörlere dönük olarak yeterli varlık göstermediği BTSO’da, uzun dönemdir yüz yüze baktığımız ama ne iş yaptığını, adının veya firmasının ne olduğunu bilmediğimiz BTSO Meclis Üyeleri de olduğunu dikkatlerden kaçırmamalıyız.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini sadece ‘BTSO Başkan Adayları’ üzerinden okumak ne kadar doğru bir okuma olacaktır? Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarihsel geçmişi, kurumsal yapısı ve BTSO üyelerinin Türkiye’ye kattıkları değerleri düşündüğümüzde; BTSO Meclis Üyeleri ve Adaylarının sorumluluklarını da masaya yatırmamız gerekmektedir. Ve bundan bir hamle öncesinde kimler hangi komite ve listeden ‘BTSO Meclis Üyesi Adayı’ sorusunu sormamız elzemdir. Bilmekteyiz ki; farklı aday listelerinde veya ‘bağımsız’ olarak ‘BTSO Meclis Üyesi Adayı’ olanlarda sahada çalışma yapmaktalar…
Bursa’da bilinen bir gerçekliktir ki; sadece ‘BTSO’ özelinde değil belediyeler özelinde de “Meclis Üyesi” kavramı kendisini tam olarak gösterememektedir. Başkan odaklı Bursa’da maalesef ne belediye meclis üyelerinin ne de BTSO meclis üyelerinin isimlerini çoğu insan bilmez. Oysa yerel ve ekonomik meclislerde tıpkı Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi sektörleri ve üyeleri temsil eden demokrasinin güçlü organlarıdır. Buralarda görev yapan Meclis Üyeleri de aslında sektörlerin ve üyelerinin vekilidirler. Bu sebeple belediye veya BTSO Meclis Üyelerine; ‘Sektör Vekili’ veya ‘İlçe Vekili’ gibi denklemler ile güç katmak doğru olacaktır.
Aslında çoğu yerde görmekteyiz ki; BTSO ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri kimi zaman ve hatta son yasal düzenlemeler sonrası Milletvekillerinden daha öncelikli, güçlü ve etkili yapılarda insanlardan oluşmaktadır. Çoğu BTSO veya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi’nin ödediği yıllık vergi herhangi bir Milletvekilinin 5 yılda aldığı tüm maaş ve özlük haklarından daha yüksektir.
Ayrıca Büyükşehir ve Belediye Meclis Üyeleri ile BTSO Meclis Üyeleri attıkları tüm imzalardan sorumlu oldukları halde ‘DOKUNULMAZ’ değildirler!
Bugüne geldiğimizde yine bir diğer husus ‘Komite Başkanlıkları’ diyebiliriz. Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği BESOB bünyesindeki Esnaf Oda Başkanlıkları ile Komite Başkanlıkları eş değer yeterliliklerdedir. Durum böyle olunca çoğu BESOB Esnaf Oda Başkanı veya BTSO Komite Başkanı tıpkı ‘Muhtar’ gibi kendi alanlarında mühür ve yetki sahibi oldukları gibi kitle sahibidirler. BESOB Esnaf Oda Başkanlarının maaş ve bütçeleri hatta çoğunun oda zimmetinde arabası bile varken, muhtarların bütçeleri bile yoktur!
Muhtarların nasıl bulundukları mahallelerde; esnaflar, işyerleri, yerel yönetimler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde arz ve talep ile eş değer söz hakları varsa, BESOB Esnaf Oda Başkanları ve BTSO Komite Başkanları da benzer yetki ve etkilere sahiptirler.
Demokrasinin tüm nimetlerini bünyesinde barındıran Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde görmekteyiz ki; hiçbir makam veya makam sahibi gereksiz değildir. Peki, neden BESOB Esnaf Oda Başkanları veya BTSO Komite Başkanlarını çoğu insan hatta üyeleri bile tanımıyor? Veyahut buralara aday olan isimleri neden kimse bilmiyor? Bu isimler neden görev sürelerinde yaptıkları çalışmaları toplum veya üyeler ile paylaşmıyorlar? Yoksa her şeyi Başkanlar yapıyor onlar ise yan gelip yatıyor mu?
Türkiye’nin en güçlü ve etkili şehri Bursa, “BTSO Başkanı Seçimi” gerçekleştirecek ve “BTSO Başkanı” üyelerin değil aksine üyelerin seçtiği ‘BTSO Meclis Üyeleri’ oyları ile seçilecek! Peki, siz hangi komite üyesi olduğunuzu biliyor musunuz? Hatta soruyu bir adım ileri taşıyarak soralım; siz, BTSO veya BESOB üyesi olup olmadığınızı biliyor musunuz?
Ticaret Bakanlığı alt kuruluşunda olan BTSO ve BESOB üyelerinin bazıları her iki odanın da üyesi olmasına rağmen Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinden ‘kredi’ ve ‘finansman’ anlamında hiç faydalanamamaktadır! İki Oda üyesi olmak, iki yere aidat olmak suç değildir ancak finanse edilmenize engeldir. Yine birden fazla Esnaf Odası veya Komite Üyesi olmanıza ve farklı aidatlar ödemenize rağmen yine de Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinden ‘kredi’ ve ‘finansman’ anlamında hiç faydalanamazsınız. Ve çeyrek asırlık Türkiye Yüzyılı vizyonunda maalesef bu yanlışı düzeltecek bir ‘BAKAN’ çıkmadığı gibi ‘GÖREN’ de yok!
Ve yine KGF olarak adlandırılan Kredi Garanti Fonu’ndan sadece bazı firmalar Banka Müdürleri yetkisi veya önceliği doğrultusunda faydalanmaktadır! Bursa gibi tarihinde Cumhurbaşkanı çıkarmış, yerli ve milli otomobil üretmiş, üniversiteler ve sanayi ile ticaret şehri olan güçlü bir medeniyetin merkezinde sizce hangi komitede kaç üye var? Bursa gibi bir şehirde kaç firma KGF kullanabiliyor? Veyahut kullanmış? Komiteler bazında kaç komiteden kaç firma KGF kullanmış biliyor musunuz? Peki, hiç açıklandığını duydunuz mu?
Aslında soruyu biraz daha derinleştirerek ve şehre yayarak değerlendirdiğimizde fark etmeyiz ki; yaklaşık 1 yıl kadar önce gerçekleştirilen BESOB seçimlerinde bin, 3 bin, 5 bin üyesi olan Esnaf Odalarında 300-500 üye katılımı ile Esnaf Oda Başkanları seçildi ve bu isimlerin çoğu şuan BESOB Yönetim Kurulu Üyesi.
Bugün hepimizin BTSO seçimlerine odaklandığı bir noktada görmekteyiz ki; Çataltepe Sanayi Bölgesi yaklaşık 20 yıldır bitirilemiyor ve bu sürecin sorumlusu olan çoğu isim BESOB Yönetim Kurulu koltuklarında birçok görevlerde on yıllardır oturuyor.
Ve yine yüzümüzü BTSO seçimlerine çevirdiğimizde görmekteyiz ki; BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın 13 yıllık döneminde Kayapa, Hasanağa, Yenice ve Barakfakih gibi birçok ıslah OSB, aktif Organize Sanayi Bölgesi’ne dönüşerek ülkeye ve şehre milyarlarca Türk Lirası kazanım gerçekleştirdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğündeki Türkiye'nin ilk ileri teknoloji odaklı organize sanayi bölgesi olarak kurulan TEKNOSAB, üreten Türkiye’nin ileri teknoloji üssü olmakla Bursa’nın gururu oldu. Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi TEKNOSAB bünyesinde; otomotiv, kalıp, ısıtma sistemleri, tekstil, makine ve plastik gibi stratejik sektörlerden pek çok önemli firma üretim yaparken, yine aynı sektörlerde birçok firmanın tesis yatırımları devam ediyor. Bir tarafta onlarca yıldır yapılamayan ve hatta ilk ortaklarının vefat ederek süreci mirasçılarına yük olarak kalan ‘Çataltepe Sanayi Bölgesi’ öte tarafta ise şehre ve ülkeye hem istihdam hem de değer katan TEKNOSAB başta olmak üzere ıslah OSB’den aktif Organize Sanayi Bölgesi’ne dönüştürülen dev üretim merkezleri.
Şehri ve süreçleri çok iyi okumalıyız değerli okurlarım. Elbette Bursa’da çok ciddi bir “kurumlar arası yönetişim ve iletişim” sorunu olduğunu kabul etmeliyiz. On yıllardır birçok şehir kendi yağında kavrulurken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası sadece Bursa’yı değil Türkiye’yi de en zor günler dâhil olmak üzere omuzlamış dev bir kurum.
Bugün yaşanan BTSO seçim süreci 1 Ekim tarihinde bittiğinde seçimi kazanan kişiler yani ‘BTSO Meclis Üyeleri’, ‘BTSO Başkanı’ kim olacak sorusunu yanıtlayacak ve BTSO Başkanı’nı seçecek isimler olacaklar.
Peki, Bursa; BTSO Meclis Üyesi adaylarını ne kadar tanıyor?
BESOB bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol iki senedir üst üste sektör fuarları yaparken, BESOB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit başta olmak üzere BESOB Esnaf Odası Başkanları üyeleri için “Aidat Garantili Kredi Kartı ve Banka” dışında ne yaptılar?
BESOB Esnaf Odalarının son seçimlerinde baktığımızda; hangi esnaf odası başkanı kaç üyenin kaç tanesinin katılımı ve kaç oy ile seçimi kazandı? BESOB bütçesi nereye harcanıyor?
Ve bir tık ileri bir soru; ‘Çataltepe Sanayi Bölgesi’ neden bitirilemiyor? BESOB Esnaf Odası Başkanları ve Yönetim Kurulları kimlerden oluşuyor? BESOB Yönetim Kurulu Üyeleri ve BESOB Esnaf Oda Başkanları, BTSO seçimleri için ne düşünüyor? BESOB üyeleri ve BESOB Esnaf Oda Başkanları ile BESOB Yönetim Kurulu kimi destekliyor?
Neden mi BESOB konusuna çok girdim. Çünkü BTSO seçimlerinde BESOB çok kritik öneme sahip? Her iki kurum aynı sektörlerde eşdeğer paydaşlar. Ve dün KOBİ olan çoğu BESOB üyesi bugün BTSO üyesi olarak seçimlerde oy kullanacak. Ve yine görüyoruz ki; ekonomik ve sektörel olarak büyüyen firmalar BESOB’tan ayrılarak BTSO’ya kayıt oluyorlar. Sahi; neden insanlar BESOB’u değil de BTSO’yu tercih ediyorlar?
Soruyu tekrar baştan alayım; Bursa, ‘BTSO Meclis Üyesi’ adaylarını ne kadar tanıyor? 13 yıldır şehre katma değer katan ‘BTSO’ bünyesinde hangi komiteler üyeleri için ne yaptı? BTSO Meclis Üyeleri kimlerdi ve 1 Ekim seçimlerine gidilen süreçte kimler hangi BTSO Komitelerinden kimler BTSO Meclis Üyesi adayı? Batmakta olan özel okulları, kursları, matbaaları, gazeteleri, galerileri, otelleri, otomotiv merkezlerini, turizm acentelerini, gıda ve tarım işleme merkezlerini, tekstil ve ev tekstil firmalarını, özel sağlık kuruluşlarını ve daha nicesini seçilecek ‘BTSO Meclis Üyeleri’ hangi formüller ile batmaktan kurtaracaklar veya sektörlerini nasıl yeniden ayağa kaldıracaklar?
Ve son bir soru; Bursa 250 Büyük Firma Araştırması’nda adı yer alan devler ligi üyeleri mesela Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, TOFAŞ (Türk Otomobil Fabrikası A.Ş, Borçelik Çelik Sanayii, Sütaş Süt Ürünleri, Asil Çelik, perakende sektörünün devleri ve adını sayamadığımız daha niceleri BTSO Başkanı ve BTSO Meclis Üyeleri konusunda ne düşünüyor? Neden şehrin devleri ısrarla susuyor ve gözlerden ırak süreci izliyor?
