Mustafa Dündar
Cihan Karabulut
Köşe Yazarı
Cihan Karabulut
 

1855 BURSA DEPREMİ

28 Şubat 1855 tarihinde merkez üssü Bursa'nın Kemalpaşa ilçesi olan büyük Bursa depreminin resmi olarak kaydedilen büyüklüğü 7.5'tir. Bütün Bursa ilinde ve çevre illerde de yıkıma sebep olan depremde resmi kayıtlara göre 300 kişi hayatını kaybetmiştir.   Binlerce ev ve işyerinin harabeye döndüğü 1855 Bursa Depremi, bazı tarihi anıtların ve camilerin de yıkılmasına sebep olmuştur. Deprem nedeniyle yangınların çıktığı kentte, yangınların yayılmasından dolayı ölü sayısı artmıştır.   11 Nisan 1855, 28 Şubat depreminin bir artçı şoku resmi olarak 7,0 büyüklüğünde kaydedildi. Bu artçı şok Gemlik’ten Mudanya’ya kadar olan bölgeyi etkiledi. 1.300 kişi öldü.   İşaretnüma'da özellikle 1855 yılı başlarında Bursa ve civarında yaşanan iki deprem hakkında çok zengin bilgiler yer almaktadır. İlk şiddetli deprem 16 Şubat 1855 Çarşamba günü, saat 09:10'dan itibaren gün içinde üç kez aralıklarla tekrar etmiş olan ve Susığırlık’tan (Gürsu) Bursa'nın doğusunda bulunan Değirmenlikızık köyüne kadar tahribat yapmıştır. Bu ilk depremde artçılar ertesi sabaha kadar 10-15 dakikada bir sürmüştür (yazarın ifadesiyle "Arz karar etmeyip yer titredi durdu") Sonraki günlerde 3-5 deprem olmuş. kırk günden sonra ise depremler son bulmuştur.   1855 BURSA DEPREMİ 2020 DE OLSA NE OLUR?   Bu hatırı sayılır deprem zamanın şartlarında insan nüfusuna bina yapı sayısına göre bu kadar   fazla tahribat bırakmışken günümüzde bu şiddette bir depremin etkisi işaretnüma’nın yazarının dediği gibi “uludağ parça parça der tepe dümdüz olurdu.”   Bugün Bursa da kaç yapıttan kaç tanesi sağlam veya kaç yapıtın yapı kontrol izini deprem dayanıklılık belgesi var. Deprem öldürmez tedbirsizlik öldürür ilkesi tam olarak ne zaman bir destur olacak insanlarımız tam bir deprem çoğrafyasında yaşarken niçin deprem ile alakalı hayat kurtarıcak deprem bilgisine tam olarak sahip değiller. En basiti niçin her evde bir deprem çantası mevcut değil.Bu sorular benim sevgili okuyucularımıza değil kendime sorduğum sorulardır. Herkesin öncelikle  kendine sonrada sevdiklerine sorması gereken sorulardır.   1855 depremi Allah göstermesin bugün olsa sonuç çok açık ortadadır .Mevcut bulunan 782 bin 935 hane sayısından en az %40 ı yok olur ve yarası sarılmaz bir hal alır.  
Ekleme Tarihi: 31 Ocak 2020 - Cuma

1855 BURSA DEPREMİ

28 Şubat 1855 tarihinde merkez üssü Bursa'nın Kemalpaşa ilçesi olan büyük Bursa depreminin resmi olarak kaydedilen büyüklüğü 7.5'tir. Bütün Bursa ilinde ve çevre illerde de yıkıma sebep olan depremde resmi kayıtlara göre 300 kişi hayatını kaybetmiştir.

 

Binlerce ev ve işyerinin harabeye döndüğü 1855 Bursa Depremi, bazı tarihi anıtların ve camilerin de yıkılmasına sebep olmuştur. Deprem nedeniyle yangınların çıktığı kentte, yangınların yayılmasından dolayı ölü sayısı artmıştır.

 

11 Nisan 1855, 28 Şubat depreminin bir artçı şoku resmi olarak 7,0 büyüklüğünde kaydedildi. Bu artçı şok Gemlik’ten Mudanya’ya kadar olan bölgeyi etkiledi. 1.300 kişi öldü.

 

İşaretnüma'da özellikle 1855 yılı başlarında Bursa ve civarında yaşanan iki deprem hakkında çok zengin bilgiler yer almaktadır. İlk şiddetli deprem 16 Şubat 1855 Çarşamba günü, saat 09:10'dan itibaren gün içinde üç kez aralıklarla tekrar etmiş olan ve Susığırlık’tan (Gürsu) Bursa'nın doğusunda bulunan Değirmenlikızık köyüne kadar tahribat yapmıştır. Bu ilk depremde artçılar ertesi sabaha kadar 10-15 dakikada bir sürmüştür (yazarın ifadesiyle "Arz karar etmeyip yer titredi durdu") Sonraki günlerde 3-5 deprem olmuş. kırk günden sonra ise depremler son bulmuştur.

 

1855 BURSA DEPREMİ 2020 DE OLSA NE OLUR?

 

Bu hatırı sayılır deprem zamanın şartlarında insan nüfusuna bina yapı sayısına göre bu kadar   fazla tahribat bırakmışken günümüzde bu şiddette bir depremin etkisi işaretnüma’nın yazarının dediği gibi “uludağ parça parça der tepe dümdüz olurdu.”

 

Bugün Bursa da kaç yapıttan kaç tanesi sağlam veya kaç yapıtın yapı kontrol izini deprem dayanıklılık belgesi var. Deprem öldürmez tedbirsizlik öldürür ilkesi tam olarak ne zaman bir destur olacak insanlarımız tam bir deprem çoğrafyasında yaşarken niçin deprem ile alakalı hayat kurtarıcak deprem bilgisine tam olarak sahip değiller. En basiti niçin her evde bir deprem çantası mevcut değil.Bu sorular benim sevgili okuyucularımıza değil kendime sorduğum sorulardır. Herkesin öncelikle  kendine sonrada sevdiklerine sorması gereken sorulardır.

 

1855 depremi Allah göstermesin bugün olsa sonuç çok açık ortadadır .Mevcut bulunan 782 bin 935 hane sayısından en az %40 ı yok olur ve yarası sarılmaz bir hal alır.

 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.