Ayşe Korkmaz
Köşe Yazarı
Ayşe Korkmaz
 

Çocuklarda fizyoterapi

Herkese merhabalar. Çocuklar doğdukları andan itibaren hızla büyür ve gelişirler. Gelişim süreçleri boyunca çeşitli fiziksel-zihinsel zorluklar ile karşılaşabilirler. Bu durumlar onların hareket kabiliyetini, günlük yaşamlarını etkileyebilir. Bu zorluklarla, erken müdahale ve doğru tedavi yöntemleriyle baş edilebilir. Doğuştan gelen motor beceri eksiklikleri, kas zayıflıkları, tortikolis, skolyoz gibi birçok hastalık bu durumlara örnek gösterilebilir. Fizyoterapi ile çocukların motor becerilerini geliştirmelerine, kas güçlerini artırmaya, dengelerinin sağlanmasına yardımcı olunur. Örneğin kas tonusu düşük olan bir çocuk denge ve koordinasyon sorunları yaşayabilir. Fizyoterapistler çocuğun nasıl dengede kalabileceğini öğreterek, kas gücünü artırmalarına yardımcı olurlar. Başka bir örnek verecek olursak tortikolis gibi doğuştan gelen boyun eğrilikleri, doğru egzersizlerle düzeltilebilir. Fizyoterapi çocukların sadece mevcut fiziksel sorunlarını tedavi etmekle kalmaz aynı zamanda ileride karşılaşabilecek sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur. Özellikle telefon, bilgisayar kullanımlarına bağlı postür bozuklukları, bel-boyun-sırt ağrıları ileriki yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple erken yaşta fizyoterapiye başlamak hem çocuklarda egzersiz alışkanlığını oluşturmaya hem de sağlık problemine yönelik olumsuzlukların tedavi edilmesine yardımcı olur. Ayrıca fiziksel sorunların tedavisinin yanı sıra duygusal ve psikolojik gelişimlerinde de fizyoterapinin desteği büyüktür. Fizyoterapistler, çocuklarla kurduğu iletişim sırasında pozitif yaklaşımlar sergiledikçe, çocukların özgüveni, başarabilme duygusu artabilir.  Peki ya Fizyoterapist, fizyoterapiyi, egzersizi çocuklara nasıl sevdirebilir? Tedavi sürecinin başarılı ilerlemesi için çocuklara fizyoterapiyi ve egzersizi sevdirmek oldukça önemlidir. Zorlayıcı ve sıkıcı bir süreçmiş gibi algılanmaması için egzersizleri aslında bir oyun haline getirmek gerekir. Bunun içinde Fizyoterapistler; Renkli toplar, tüneller, halkalar gibi oyun materyalleri kullanılabilir. Egzersizi hikayeleştirebilir. “Hadi şimdi kedi olalım, deve olalım” gibi. Çocuğun sevdiği oyuncakları dahil edilebilir. Egzersizler sırasında veya sonrasında “ Harika yaptın, Çok başarılısın” gibi ifadeler ile desteklenebilir. Egzersize teşvik etme amaçlı egzersiz sonlarında çıkartmalar, küçük ödüller verilebilir. Egzersizleri yaparken “Hangisini önce yapalım, top atmayı mı, halka geçirmeyi mi?” tarzı basit seçimleri sunmak, çocuğun süreci sahiplenmesini sağlar. Çocuklarla çalışan fizyoterapistin tutumu çok önemlidir. Sabırlı, güler yüzlü, anlayışlı, çocuk psikolojisinden anlayan bir kişi olmalıdır. Fizik Tedavi Uzmanlarına ve Fizyoterapistlere danışarak çocuğunuz için sağlıklı bir geleceğin ilk adımını atmalısınız. Erken ve doğru bir tedavi ile çocuğunuzun hayat boyu daha sağlıklı ve daha güçlü bir birey olma şansını artırın.
Ekleme Tarihi: 15 May 2025 - Thursday
Ayşe Korkmaz

Çocuklarda fizyoterapi

Herkese merhabalar. Çocuklar doğdukları andan itibaren hızla büyür ve gelişirler. Gelişim süreçleri boyunca çeşitli fiziksel-zihinsel zorluklar ile karşılaşabilirler. Bu durumlar onların hareket kabiliyetini, günlük yaşamlarını etkileyebilir. Bu zorluklarla, erken müdahale ve doğru tedavi yöntemleriyle baş edilebilir.

Doğuştan gelen motor beceri eksiklikleri, kas zayıflıkları, tortikolis, skolyoz gibi birçok hastalık bu durumlara örnek gösterilebilir. Fizyoterapi ile çocukların motor becerilerini geliştirmelerine, kas güçlerini artırmaya, dengelerinin sağlanmasına yardımcı olunur.

Örneğin kas tonusu düşük olan bir çocuk denge ve koordinasyon sorunları yaşayabilir. Fizyoterapistler çocuğun nasıl dengede kalabileceğini öğreterek, kas gücünü artırmalarına yardımcı olurlar. Başka bir örnek verecek olursak tortikolis gibi doğuştan gelen boyun eğrilikleri, doğru egzersizlerle düzeltilebilir.

Fizyoterapi çocukların sadece mevcut fiziksel sorunlarını tedavi etmekle kalmaz aynı zamanda ileride karşılaşabilecek sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur. Özellikle telefon, bilgisayar kullanımlarına bağlı postür bozuklukları, bel-boyun-sırt ağrıları ileriki yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple erken yaşta fizyoterapiye başlamak hem çocuklarda egzersiz alışkanlığını oluşturmaya hem de sağlık problemine yönelik olumsuzlukların tedavi edilmesine yardımcı olur.

Ayrıca fiziksel sorunların tedavisinin yanı sıra duygusal ve psikolojik gelişimlerinde de fizyoterapinin desteği büyüktür. Fizyoterapistler, çocuklarla kurduğu iletişim sırasında pozitif yaklaşımlar sergiledikçe, çocukların özgüveni, başarabilme duygusu artabilir. 

Peki ya Fizyoterapist, fizyoterapiyi, egzersizi çocuklara nasıl sevdirebilir?

Tedavi sürecinin başarılı ilerlemesi için çocuklara fizyoterapiyi ve egzersizi sevdirmek oldukça önemlidir. Zorlayıcı ve sıkıcı bir süreçmiş gibi algılanmaması için egzersizleri aslında bir oyun haline getirmek gerekir. Bunun içinde Fizyoterapistler;

  • Renkli toplar, tüneller, halkalar gibi oyun materyalleri kullanılabilir.
  • Egzersizi hikayeleştirebilir. “Hadi şimdi kedi olalım, deve olalım” gibi.
  • Çocuğun sevdiği oyuncakları dahil edilebilir.
  • Egzersizler sırasında veya sonrasında “ Harika yaptın, Çok başarılısın” gibi ifadeler ile desteklenebilir.
  • Egzersize teşvik etme amaçlı egzersiz sonlarında çıkartmalar, küçük ödüller verilebilir.
  • Egzersizleri yaparken “Hangisini önce yapalım, top atmayı mı, halka geçirmeyi mi?” tarzı basit seçimleri sunmak, çocuğun süreci sahiplenmesini sağlar.

Çocuklarla çalışan fizyoterapistin tutumu çok önemlidir. Sabırlı, güler yüzlü, anlayışlı, çocuk psikolojisinden anlayan bir kişi olmalıdır.

Fizik Tedavi Uzmanlarına ve Fizyoterapistlere danışarak çocuğunuz için sağlıklı bir geleceğin ilk adımını atmalısınız. Erken ve doğru bir tedavi ile çocuğunuzun hayat boyu daha sağlıklı ve daha güçlü bir birey olma şansını artırın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.