Bursa’nın Fethinin 700. Yılına Manevi Bir Emanet

Gündem 16.03.2026 - 15:37, Güncelleme: 16.03.2026 - 15:37 89 kez okundu.
 

Bursa’nın Fethinin 700. Yılına Manevi Bir Emanet

Memlük Sultanı Berkuk tarafından 14. yüzyılda Yıldırım Bayezid Han’a hediye edilen ve “Berkuk Kur’ân-ı Kerîmi” olarak bilinen eser, Bursa’nın fethinin 700. yılı vesilesiyle, mübarek Ramazan ayı ve Cuma gününün maneviyatıyla birleşen bu anlamlı günde Türk İslam Eserleri Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Hat ve tezhip sanatının seçkin örneklerini yansıtan bu Kur’ân-ı Kerîm, özelde Osmanlı ile Memlükler arasındaki kardeşlik ve ittifakın, genelde ise İslâm birliği ve kardeşliğinin anlamlı bir nişanesi olarak kültürel mirasımızda müstesna bir yere sahiptir. Bu kıymetli eserin asırlardır muhafaza edilerek günümüze ulaşmasında emeği ve gayreti bulunan ecdadımızı rahmet ve minnetle yâd ediyor; eserin Bursa’ya kazandırılması, korunması ve halkımızın ziyaretine açılmasında katkı sunan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz’a ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Berkuk Kur’ân-ı Kerîmi, yıl boyunca ziyaretçilere açık olacak ve hem kültürel mirasımızı hem de manevi değerlerimizi yaşatmaya devam edecektir.
Memlük Sultanı Berkuk tarafından 14. yüzyılda Yıldırım Bayezid Han’a hediye edilen ve “Berkuk Kur’ân-ı Kerîmi” olarak bilinen eser, Bursa’nın fethinin 700. yılı vesilesiyle, mübarek Ramazan ayı ve Cuma gününün maneviyatıyla birleşen bu anlamlı günde Türk İslam Eserleri Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Hat ve tezhip sanatının seçkin örneklerini yansıtan bu Kur’ân-ı Kerîm, özelde Osmanlı ile Memlükler arasındaki kardeşlik ve ittifakın, genelde ise İslâm birliği ve kardeşliğinin anlamlı bir nişanesi olarak kültürel mirasımızda müstesna bir yere sahiptir.

Bu kıymetli eserin asırlardır muhafaza edilerek günümüze ulaşmasında emeği ve gayreti bulunan ecdadımızı rahmet ve minnetle yâd ediyor; eserin Bursa’ya kazandırılması, korunması ve halkımızın ziyaretine açılmasında katkı sunan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz’a ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz.

Berkuk Kur’ân-ı Kerîmi, yıl boyunca ziyaretçilere açık olacak ve hem kültürel mirasımızı hem de manevi değerlerimizi yaşatmaya devam edecektir.

Bursa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.