Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi
Öykü Hızlıoğlu
Köşe Yazarı
Öykü Hızlıoğlu
 

Süt dişi deyip geçmeyin

İlk süt dişi altı sekiz aylıkken alt ön bölgeden sürer. Tüm süt dişlerinin sürmesinin tamamlanması yaklaşık iki buçuk üç yaşında olur. Altı yaşında ilk daimi büyük azılar sürerken; yedi sekiz yaş aralığında süt dişleri değişimi başlar. Karışık dişlenme dediğimiz bu dönemde; ilk olarak alt ön süt dişleri değişir, onları takiben üst ön süt dişleri ve devamında arkaya doğru dişler değişir. Karışık dişlenme dönemi yaklaşık on bir yaşına kadar devam eder ve sonra daimi dentisyon tamamlanır.   Süt dişlerinin değişecek olması sizi yanıltmasın. Daimi dişler gibi süt dişlerinin de bakımına özen gösterilmelidir. Ağız içi problem varlığında mutlaka tedavi edilmelidir.   Peki bu süreçte süt dişlerinin görevi nedir?   Süt dişleri yemek yeme, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonel görevlerinin yanında çiğneme işlevini yerine getirirken çene kemiğinin dikey yönde gelişimini aktive eder. Sağlıklı gülümseme, ağız kokusunun olmaması, ağrıların olmaması çocukların özgüvenini yüksek oranda etkilemektedir. Süt dişlerindeki çürük varlığında çocuklar ağızlarını açmaktan kaçınmakta bu durum iletişim kurmalarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca süt dişlerinin en önemli işlevi alttan gelen daimi dişlere yer tutucu görevi yapmasıdır.   Süt dişlerinin tedavisi çok önemlidir, ertelenmemelidir.   Süt dişi tedavileri; dolgu, ampütasyon, kanal tedavisidir. Çürük derinliği, radyolojik değerlendirme, çocuğun şikayetlerine göre tedavi planlanması yapılır. Bu tedavilerde amaç süt dişini fizyolojik düşme zamanına kadar ağızda sağlıklı tutmaktır.   Maalesef süt dişlerinin ağız içerisinde tutamayacağımız kadar ilerlemiş çürüklerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumlarda tedavi yöntemimiz çekim ve süt dişinin yerini korumak amaçlı yer tutucu işlemi uygulamasıdır. Yer tutucular sabit ya da hareketli olabilir. Çekim yerine, tek taraflı ya da çift taraflı diş eksikliğine, arktaki dişlere göre yer tutucu planlanır. Yer tutucular alttan gelen daimi dişin sürme zamanına kadar ağız içinde kalmalıdır. Yer tutucular sayesinde çekilen süt dişlerine bağlı olarak oluşan boşluk korunur ve böylelikle daimi dişin sürmesi için gerekli yer korunmuş olur. Erken kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucu işlemi yapılmazsa yandaki dişler çekim boşluğuna doğru devrilir, boşluk kapanıp yer darlığı oluşabilir. Bu sebeple daimi dişler yer darlığı sebebiyle sürme doğrultusu değişebilir, çapraşıklık oluşabilir ya da gömük kalabilir. Ortodontik tedavi görülmesi gerekebilir.   Bir diş hekimi olarak tercihimiz etkin ağız hijyenini sağlamak, beslenmeye dikkat etmek ve altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamak; dişlerinizin çürümemesi ya da ağız için problem minimalken tedavi etmektir. Çocuklarda herhangi bir problem olmasını beklemeden, bir yaşına kadar ilk diş hekimi kontrolü yapılmalıdır. Bu kontroller ebeveynlerin çocuklarının ağız hijyeni konusunda bilgilendirilmesi için de önemidir. Ayrıca erken yaşlarda yapılan kontroller çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmasının önüne geçmektedir.
Ekleme Tarihi: 10 Şubat 2022 - Perşembe

Süt dişi deyip geçmeyin

İlk süt dişi altı sekiz aylıkken alt ön bölgeden sürer. Tüm süt dişlerinin sürmesinin tamamlanması yaklaşık iki buçuk üç yaşında olur. Altı yaşında ilk daimi büyük azılar sürerken; yedi sekiz yaş aralığında süt dişleri değişimi başlar. Karışık dişlenme dediğimiz bu dönemde; ilk olarak alt ön süt dişleri değişir, onları takiben üst ön süt dişleri ve devamında arkaya doğru dişler değişir. Karışık dişlenme dönemi yaklaşık on bir yaşına kadar devam eder ve sonra daimi dentisyon tamamlanır.

 

Süt dişlerinin değişecek olması sizi yanıltmasın. Daimi dişler gibi süt dişlerinin de bakımına özen gösterilmelidir. Ağız içi problem varlığında mutlaka tedavi edilmelidir.

 

Peki bu süreçte süt dişlerinin görevi nedir?

 

Süt dişleri yemek yeme, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonel görevlerinin yanında çiğneme işlevini yerine getirirken çene kemiğinin dikey yönde gelişimini aktive eder. Sağlıklı gülümseme, ağız kokusunun olmaması, ağrıların olmaması çocukların özgüvenini yüksek oranda etkilemektedir. Süt dişlerindeki çürük varlığında çocuklar ağızlarını açmaktan kaçınmakta bu durum iletişim kurmalarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca süt dişlerinin en önemli işlevi alttan gelen daimi dişlere yer tutucu görevi yapmasıdır.

 

Süt dişlerinin tedavisi çok önemlidir, ertelenmemelidir.

 

Süt dişi tedavileri; dolgu, ampütasyon, kanal tedavisidir. Çürük derinliği, radyolojik değerlendirme, çocuğun şikayetlerine göre tedavi planlanması yapılır. Bu tedavilerde amaç süt dişini fizyolojik düşme zamanına kadar ağızda sağlıklı tutmaktır.

 

Maalesef süt dişlerinin ağız içerisinde tutamayacağımız kadar ilerlemiş çürüklerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumlarda tedavi yöntemimiz çekim ve süt dişinin yerini korumak amaçlı yer tutucu işlemi uygulamasıdır. Yer tutucular sabit ya da hareketli olabilir. Çekim yerine, tek taraflı ya da çift taraflı diş eksikliğine, arktaki dişlere göre yer tutucu planlanır. Yer tutucular alttan gelen daimi dişin sürme zamanına kadar ağız içinde kalmalıdır. Yer tutucular sayesinde çekilen süt dişlerine bağlı olarak oluşan boşluk korunur ve böylelikle daimi dişin sürmesi için gerekli yer korunmuş olur. Erken kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucu işlemi yapılmazsa yandaki dişler çekim boşluğuna doğru devrilir, boşluk kapanıp yer darlığı oluşabilir. Bu sebeple daimi dişler yer darlığı sebebiyle sürme doğrultusu değişebilir, çapraşıklık oluşabilir ya da gömük kalabilir. Ortodontik tedavi görülmesi gerekebilir.

 

Bir diş hekimi olarak tercihimiz etkin ağız hijyenini sağlamak, beslenmeye dikkat etmek ve altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamak; dişlerinizin çürümemesi ya da ağız için problem minimalken tedavi etmektir. Çocuklarda herhangi bir problem olmasını beklemeden, bir yaşına kadar ilk diş hekimi kontrolü yapılmalıdır. Bu kontroller ebeveynlerin çocuklarının ağız hijyeni konusunda bilgilendirilmesi için de önemidir. Ayrıca erken yaşlarda yapılan kontroller çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmasının önüne geçmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.