Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi
Öykü Hızlıoğlu
Köşe Yazarı
Öykü Hızlıoğlu
 

Ramazan Ayında Ağız Bakımına Dikkat...

Ramazan ayı ile birlikte gün içerisinde tüketilen beslenme miktarının azalması, oruç tutulan sürenin uzun olması ile birlikte beslenme düzenimiz değişti. Bu sebeple ramazan ayında ağız bakımına daha fazla özen göstermemiz gereklidir. Bu yazımda ramazan ayında ağız bakımının önemini ve nasıl etkin ağız hijyenini sağlayabileceğinizi anlatacağım. Ağız içerisinde çok fazla sayıda bakteri bulunur; ancak tükürüğümüz yıkaması sebebiyle dişlerimizi bu bakterilere karşı korur. Oruçlu olduğunuz dönemde çiğneme fonksiyonları azaldığı için tükürük salgıları da azalır, dişler üzerinde plak birikiminde artış oluşur. Fırçalanmayan dişlerde temizlenemeyen plağa bağlı olarak bakteri artışı görülür ve diş çürüklerinde artış olabilir. Ayrıca ramazan ayında diğer aylara oranla artan tatlı tüketimine bağlı diş çürüklerinde artışa sebep görülebilir. Beslenmenin ağız içindeki ortama etkisini böyle özetleyebiliriz. Ramazan ayında da diğer aylarda olduğu gibi ağız hijyenimize dikkat etmeliyiz. Oruçlu olduğumuz günlerde beslenme zamanımızın azalması tükürük salgımızı da azalttığı için gün içerisinde fırçalayarak ağız içi temizliğimizi yapmamız gerekmektedir. Oruçlu iken macunu yutmaktan tedirgin olan kişiler macunsuz fırçalama yaparak temizliği sağlayabilirler. Diş fırçalama olanağı olmayan kişilere gün içerisinde birkaç kere su ile çalkalamalarını tavsiye ederiz. Ayrıca iftarda ve sahurda beslenmeden sonra dişlerimizi mutlaka fırçalamalı, diş ipi ya da ara yüz fırçası yardımıyla diş araları temizlenmeli, dil yüzeyi temizlenmelidir. Sigara içmek de ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna sebep olduğu için sigara içenler iftarda ve sahurda mutlaka ağız bakımı yapmalıdır. Ramazan ayında da en sık karşılaştığımız sorunlardan biri ağız kokusudur. Ağız kokusunun en büyük etkeni ağız içi problemler; diş çürükleri, diş eti hastalıkları, yetersiz ağız hijyenidir. Fakat oruç tutarken oluşan ağız kokusunun asıl bir sebebi susuzluktur. Ağız kuruluğu kaynaklı ağız kokusu oluşur. Ayrıca sahurda etkin ağız hijyeninin sağlanamaması ve plak birikimleri de ağız kokusuna sebep olur. Ramazanda oluşan ağız kokusundan şikayetçiyseniz ağız hijyeninize daha çok özen göstermelisiniz. Etkin ağız hijyeni sağlanınca dişler üzeri plak sebepli ağız kokusunun önüne geçmiş olursunuz. Ağız içi problemler kaynaklı ağız kokusu şikayetiniz varsa ve oruç tutarken şikayetiniz artıyorsa; ramazandan önce diş ve diş eti hastalıkları tedavi edilmelidir. Bir diğer sık karşılaştığımız sorun ramazan ayında diş tedavileri yapılabilir mi? Oruç tutulurken sanılanın aksine birçok dental uygulama yapılabilmektedir. İşlem esnasında kan ve su yutulmadığı sürece de tedavilerin orucu etkilemediği açıklanmıştır. Bu gibi durumlarda hekiminiz detaylı bilgiyi verir. Fakat yine de hassasiyet gösteren kişilerde ramazandan önce mutlaka kontrol yapılmasını ve tedavilerinin yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Ekleme Tarihi: 31 Mart 2023 - Cuma

Ramazan Ayında Ağız Bakımına Dikkat...

Ramazan ayı ile birlikte gün içerisinde tüketilen beslenme miktarının azalması, oruç tutulan sürenin uzun olması ile birlikte beslenme düzenimiz değişti. Bu sebeple ramazan ayında ağız bakımına daha fazla özen göstermemiz gereklidir. Bu yazımda ramazan ayında ağız bakımının önemini ve nasıl etkin ağız hijyenini sağlayabileceğinizi anlatacağım.

Ağız içerisinde çok fazla sayıda bakteri bulunur; ancak tükürüğümüz yıkaması sebebiyle dişlerimizi bu bakterilere karşı korur. Oruçlu olduğunuz dönemde çiğneme fonksiyonları azaldığı için tükürük salgıları da azalır, dişler üzerinde plak birikiminde artış oluşur. Fırçalanmayan dişlerde temizlenemeyen plağa bağlı olarak bakteri artışı görülür ve diş çürüklerinde artış olabilir. Ayrıca ramazan ayında diğer aylara oranla artan tatlı tüketimine bağlı diş çürüklerinde artışa sebep görülebilir. Beslenmenin ağız içindeki ortama etkisini böyle özetleyebiliriz.

Ramazan ayında da diğer aylarda olduğu gibi ağız hijyenimize dikkat etmeliyiz. Oruçlu olduğumuz günlerde beslenme zamanımızın azalması tükürük salgımızı da azalttığı için gün içerisinde fırçalayarak ağız içi temizliğimizi yapmamız gerekmektedir. Oruçlu iken macunu yutmaktan tedirgin olan kişiler macunsuz fırçalama yaparak temizliği sağlayabilirler. Diş fırçalama olanağı olmayan kişilere gün içerisinde birkaç kere su ile çalkalamalarını tavsiye ederiz. Ayrıca iftarda ve sahurda beslenmeden sonra dişlerimizi mutlaka fırçalamalı, diş ipi ya da ara yüz fırçası yardımıyla diş araları temizlenmeli, dil yüzeyi temizlenmelidir. Sigara içmek de ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna sebep olduğu için sigara içenler iftarda ve sahurda mutlaka ağız bakımı yapmalıdır.

Ramazan ayında da en sık karşılaştığımız sorunlardan biri ağız kokusudur. Ağız kokusunun en büyük etkeni ağız içi problemler; diş çürükleri, diş eti hastalıkları, yetersiz ağız hijyenidir. Fakat oruç tutarken oluşan ağız kokusunun asıl bir sebebi susuzluktur. Ağız kuruluğu kaynaklı ağız kokusu oluşur. Ayrıca sahurda etkin ağız hijyeninin sağlanamaması ve plak birikimleri de ağız kokusuna sebep olur. Ramazanda oluşan ağız kokusundan şikayetçiyseniz ağız hijyeninize daha çok özen göstermelisiniz. Etkin ağız hijyeni sağlanınca dişler üzeri plak sebepli ağız kokusunun önüne geçmiş olursunuz. Ağız içi problemler kaynaklı ağız kokusu şikayetiniz varsa ve oruç tutarken şikayetiniz artıyorsa; ramazandan önce diş ve diş eti hastalıkları tedavi edilmelidir.

Bir diğer sık karşılaştığımız sorun ramazan ayında diş tedavileri yapılabilir mi? Oruç tutulurken sanılanın aksine birçok dental uygulama yapılabilmektedir. İşlem esnasında kan ve su yutulmadığı sürece de tedavilerin orucu etkilemediği açıklanmıştır. Bu gibi durumlarda hekiminiz detaylı bilgiyi verir. Fakat yine de hassasiyet gösteren kişilerde ramazandan önce mutlaka kontrol yapılmasını ve tedavilerinin yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.