Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi
Öykü Hızlıoğlu
Köşe Yazarı
Öykü Hızlıoğlu
 

Dişiniz İşinizdir

Sağlıklı dişler; beslenme ve konuşmanın olduğu gibi iletişimin de başlangıç noktasıdır. İnsanlar arasında en kısa ve etkili iletişim gülümsemedir. Gülümsemek güven duygusunu pekiştirir, samimiyeti hissettirir, stres düzeyini azaltır.   Sağlıklı dişler iş hayatını nasıl etkiler?   Özgüven; kendisine yönelik olumlu düşünceler düşünmesi iyi hissetmesidir. İş hayatında özgüven; kişinin performansını, motivasyonunu ve verimliliğini etkiler. Özgüveni yüksek insanlar kendilerini daha üretken, hedeflere daha ulaşabilir hissederler. Dış görünüşün özgüven üzerindeki etkisi büyüktür. Yapılan araştırmalar sağlıklı dişlerin özgüveni arttırdığını, iş ilişkilerinde başarıyı arttırdığını gösteriyor. Ağız içi problemler özgüven düşüklüğüne, insanların sosyal hayattan kendilerini çekmelerine sebep olduğu gibi işe odaklanma ve iş görme durumunu olumsuz etkiler.   Estetik gülümseme dediğimizde ilk akla gelen beyaz dişlerdir. Sık karşılaştığımız sorunlar; diş rengi ve şeklindeki bozukluklar, diş eksikliği, dişlerdeki çapraşıklıktır. Diş renginden memnun olmayan kişilere uygulanan bleaching işlemi; diş hekimi kontrolünde yapılan, dişlerin rengini 4-6 tona kadar açabildiğimiz tedavi yöntemidir. Diş şeklinden şikayetçi olan kişilerde restoratif veya protetik uygulamalarla minimal invaziv çalışılır. Diş eksikliğinde kemik seviyesi ve sistemik sağlık durumuna göre implant ya da protetik tedaviler uygulanmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık varlığında; çapraşıklık durumuna ve kişinin isteğine bağlı olarak ortodontik veya protetik tedavilerle çözümleyebiliyoruz.   Sağlıklı gülümseme istenmeyen şeylerden biri ağız kokusudur. Ağız kokusuna sistemik problemler ya da uyumu bozulmuş restorasyonlar ve protezler, temizlenmeyen dil, çürük ve diş taşı neden olur.   Yoğun iş hayatı; masa başında uzun saatler çalışmayı, düzensiz beslenmeyi, aşırı çay kahve tüketimini beraberinde getirirken artan iş stresinin psikolojik etkilerini de görmekteyiz. İş yoğunluğuna bağlı olarak yetersiz ağız hijyeni sağlanmaktadır.   Yoğun çalışma hayatında aşırı çay kahve tüketimi; dişlerde lekelenmeye sebep olmaktadır. Kafeinli kahve ve çay tüketimi ağız kuruluğuna, kahve içerisindeki asit diş minesinde aşınmalara sebep olur.   İş stresinin dişler üzerine etkisine geldiğimizde artan iş yoğunluğu sebebiyle bruksizm ile daha sık karşılaşıyoruz. Tedavi edilmezse; dişlerde aşınma, çene ekleminde zorlanma, baş-boyun ağrıları görülür ve tedavi edilmedikçe şiddeti artar.   İş stresi arttıkça sigara tüketiminin arttığını da görmekteyiz. Sigara; diş eti problemleri, dişlerde lekelenmeler, ağız kuruluğu, ağız kokusu ve ağız kanserlerine sebep olur.   İş hayatında ağız ve diş sağlığı için ne yapmalıyız?   Etkin ağız hijyeninin ilk adımı diş fırçalamadır. Doğru fırçalama tekniği ve fırça seçimi çok önemlidir. Yumuşak kıllı fırçalar tercih etmeliyiz. Diş fırçalama günde en az iki kere ve iki dakika olmalıdır. Ardından dil temizliği yapmalıyız. Ara yüz temizliğinde diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanmalıyız.
Ekleme Tarihi: 21 Ekim 2021 - Perşembe

Dişiniz İşinizdir

Sağlıklı dişler; beslenme ve konuşmanın olduğu gibi iletişimin de başlangıç noktasıdır. İnsanlar arasında en kısa ve etkili iletişim gülümsemedir. Gülümsemek güven duygusunu pekiştirir, samimiyeti hissettirir, stres düzeyini azaltır.

 

Sağlıklı dişler iş hayatını nasıl etkiler?

 

Özgüven; kendisine yönelik olumlu düşünceler düşünmesi iyi hissetmesidir. İş hayatında özgüven; kişinin performansını, motivasyonunu ve verimliliğini etkiler. Özgüveni yüksek insanlar kendilerini daha üretken, hedeflere daha ulaşabilir hissederler. Dış görünüşün özgüven üzerindeki etkisi büyüktür. Yapılan araştırmalar sağlıklı dişlerin özgüveni arttırdığını, iş ilişkilerinde başarıyı arttırdığını gösteriyor. Ağız içi problemler özgüven düşüklüğüne, insanların sosyal hayattan kendilerini çekmelerine sebep olduğu gibi işe odaklanma ve iş görme durumunu olumsuz etkiler.

 

Estetik gülümseme dediğimizde ilk akla gelen beyaz dişlerdir. Sık karşılaştığımız sorunlar; diş rengi ve şeklindeki bozukluklar, diş eksikliği, dişlerdeki çapraşıklıktır. Diş renginden memnun olmayan kişilere uygulanan bleaching işlemi; diş hekimi kontrolünde yapılan, dişlerin rengini 4-6 tona kadar açabildiğimiz tedavi yöntemidir. Diş şeklinden şikayetçi olan kişilerde restoratif veya protetik uygulamalarla minimal invaziv çalışılır. Diş eksikliğinde kemik seviyesi ve sistemik sağlık durumuna göre implant ya da protetik tedaviler uygulanmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık varlığında; çapraşıklık durumuna ve kişinin isteğine bağlı olarak ortodontik veya protetik tedavilerle çözümleyebiliyoruz.

 

Sağlıklı gülümseme istenmeyen şeylerden biri ağız kokusudur. Ağız kokusuna sistemik problemler ya da uyumu bozulmuş restorasyonlar ve protezler, temizlenmeyen dil, çürük ve diş taşı neden olur.

 

Yoğun iş hayatı; masa başında uzun saatler çalışmayı, düzensiz beslenmeyi, aşırı çay kahve tüketimini beraberinde getirirken artan iş stresinin psikolojik etkilerini de görmekteyiz. İş yoğunluğuna bağlı olarak yetersiz ağız hijyeni sağlanmaktadır.

 

Yoğun çalışma hayatında aşırı çay kahve tüketimi; dişlerde lekelenmeye sebep olmaktadır. Kafeinli kahve ve çay tüketimi ağız kuruluğuna, kahve içerisindeki asit diş minesinde aşınmalara sebep olur.

 

İş stresinin dişler üzerine etkisine geldiğimizde artan iş yoğunluğu sebebiyle bruksizm ile daha sık karşılaşıyoruz. Tedavi edilmezse; dişlerde aşınma, çene ekleminde zorlanma, baş-boyun ağrıları görülür ve tedavi edilmedikçe şiddeti artar.

 

İş stresi arttıkça sigara tüketiminin arttığını da görmekteyiz. Sigara; diş eti problemleri, dişlerde lekelenmeler, ağız kuruluğu, ağız kokusu ve ağız kanserlerine sebep olur.

 

İş hayatında ağız ve diş sağlığı için ne yapmalıyız?

 

Etkin ağız hijyeninin ilk adımı diş fırçalamadır. Doğru fırçalama tekniği ve fırça seçimi çok önemlidir. Yumuşak kıllı fırçalar tercih etmeliyiz. Diş fırçalama günde en az iki kere ve iki dakika olmalıdır. Ardından dil temizliği yapmalıyız. Ara yüz temizliğinde diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanmalıyız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.