Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi
Öykü Hızlıoğlu
Köşe Yazarı
Öykü Hızlıoğlu
 

Diş taşı ve temizliği

Dişler üzerinde oluşan mikrobiyal dental plak; yetersiz temizlik sebebiyle diş yüzeyinden uzaklaştırılamazsa tükürükteki mineraller çöker, sertleşir ve diş taşları oluşur. Diş eti sınırında ya da diş etinin altında oluşabilen diş taşları fırçalamayla temizlenemez. Biriken diş taşları sebebiyle diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve kanamalar gözlemlenir. Diş taşları; düzenli diş bakımının yapılmaması, diş ipi ya da ara yüz fırçasının kullanılmaması, tükürük yapısı sebebiyle oluşur. Diş taşı temizliği zararlı mıdır? Hayır. Aksine temizlenmemesi dişlere ve diş etlerine daha çok zarar verir. Halk arasında ‘dişlerimde bir problem yoktu sallanıp düştüler’ diye anlatılan durum diş eti hastalıklarına bağlı kaybedilen dişleri anlatır. Diş eti hastalıklarında da birincil problem diş taşı varlığıdır. Diş taşlarına bağlı olarak diş etleri çekilir ve dişler arası boşluklar artar ya da dişler yer değiştirmiş gibi hissettirir. Uzun vadede kemik kayıpları, dişlerde sallanmalar ve diş kayıplarıyla sonuçlanabilir. Ayrıca diş taşı varlığında diş çürüklerinde artış görülebilir. Ve diş taşları ağız kokusuna sebep olur. Diş taşları en çok alt ön bölgede oluşur. Dil tarafında minör tükürük kanallarının çıkış yeri mevcuttur. Bu sebeple bu bölgede temizlenmeyen dental plağa bağlı diş taşı oluşumu daha hızlı olur. Diş taşı temizliği genellikle tek seansta biten, anestezi gerektirmeyen, ağrısız, kısa süreli bir işlemdir. İşlem esnasında hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet boyutu diş taşı miktarı ve diş etlerinin çekilmesine göre değişebilir. İşlemden sonra birkaç gün dişlerde hassasiyet olması ve diş etlerinde kanama olması normaldir. Diş taşı temizliği düzenli olarak altı ayda bir yapılmalıdır. Diş taşı temizliğinden sonra polisaj işlemi yapılır. Polisaj işleminde dişler üzerinde bulunan dışsal renklenmelerin temizlenir ve dişin asıl rengi ortaya çıkar. Diş rengine bir müdahale olmaz. Diş renginizden şikayetçiyseniz devamında beyazlatma işlemi yapılmalıdır. Peki diş taşı oluşumunu azaltabilir veya önleyebilir miyiz? Etkin ağız hijyenini sağlayarak diş taşı oluşumunu geciktirebiliriz. Doğru diş fırçası seçimi, doğru diş fırçalama tekniği, diş fırçalama süresi ve sıklığı, diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanılması, düzenli diş hekimi kontrolleri ile etkin ağız hijyenini sağlayabilirsiniz. Dişleriniz üzerinde sarı-kahverengi-siyah lekeler ya da taşlar varsa, diş etlerinizde kanamalar ya da ağrılar varsa, diş etlerinizin görünümü kırmızı ve şiş ise, dişler arası boşluk oluştuğunu ya da dişlerinizin yer değiştirdiğini hissediyorsanız mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2022 - Pazartesi

Diş taşı ve temizliği

Dişler üzerinde oluşan mikrobiyal dental plak; yetersiz temizlik sebebiyle diş yüzeyinden uzaklaştırılamazsa tükürükteki mineraller çöker, sertleşir ve diş taşları oluşur. Diş eti sınırında ya da diş etinin altında oluşabilen diş taşları fırçalamayla temizlenemez. Biriken diş taşları sebebiyle diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve kanamalar gözlemlenir.

Diş taşları; düzenli diş bakımının yapılmaması, diş ipi ya da ara yüz fırçasının kullanılmaması, tükürük yapısı sebebiyle oluşur.

Diş taşı temizliği zararlı mıdır?

Hayır. Aksine temizlenmemesi dişlere ve diş etlerine daha çok zarar verir.

Halk arasında ‘dişlerimde bir problem yoktu sallanıp düştüler’ diye anlatılan durum diş eti hastalıklarına bağlı kaybedilen dişleri anlatır. Diş eti hastalıklarında da birincil problem diş taşı varlığıdır. Diş taşlarına bağlı olarak diş etleri çekilir ve dişler arası boşluklar artar ya da dişler yer değiştirmiş gibi hissettirir. Uzun vadede kemik kayıpları, dişlerde sallanmalar ve diş kayıplarıyla sonuçlanabilir. Ayrıca diş taşı varlığında diş çürüklerinde artış görülebilir. Ve diş taşları ağız kokusuna sebep olur.

Diş taşları en çok alt ön bölgede oluşur. Dil tarafında minör tükürük kanallarının çıkış yeri mevcuttur. Bu sebeple bu bölgede temizlenmeyen dental plağa bağlı diş taşı oluşumu daha hızlı olur.

Diş taşı temizliği genellikle tek seansta biten, anestezi gerektirmeyen, ağrısız, kısa süreli bir işlemdir. İşlem esnasında hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet boyutu diş taşı miktarı ve diş etlerinin çekilmesine göre değişebilir. İşlemden sonra birkaç gün dişlerde hassasiyet olması ve diş etlerinde kanama olması normaldir. Diş taşı temizliği düzenli olarak altı ayda bir yapılmalıdır.

Diş taşı temizliğinden sonra polisaj işlemi yapılır. Polisaj işleminde dişler üzerinde bulunan dışsal renklenmelerin temizlenir ve dişin asıl rengi ortaya çıkar. Diş rengine bir müdahale olmaz. Diş renginizden şikayetçiyseniz devamında beyazlatma işlemi yapılmalıdır.

Peki diş taşı oluşumunu azaltabilir veya önleyebilir miyiz?

Etkin ağız hijyenini sağlayarak diş taşı oluşumunu geciktirebiliriz. Doğru diş fırçası seçimi, doğru diş fırçalama tekniği, diş fırçalama süresi ve sıklığı, diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanılması, düzenli diş hekimi kontrolleri ile etkin ağız hijyenini sağlayabilirsiniz.

Dişleriniz üzerinde sarı-kahverengi-siyah lekeler ya da taşlar varsa, diş etlerinizde kanamalar ya da ağrılar varsa, diş etlerinizin görünümü kırmızı ve şiş ise, dişler arası boşluk oluştuğunu ya da dişlerinizin yer değiştirdiğini hissediyorsanız mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.