Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi
 Av. Abdüssamed Kahraman
Köşe Yazarı
Av. Abdüssamed Kahraman
 

Elon Musk ne dedi?

Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunu belirtti. BTC madenciliği için harcanan elektrik dolayısıyla karbon emisyonunun arttığı bundan dolayı her ne kadar kriptoya inansa da çevre duyarlılığı açısından farklı kripto paralara yöneleceklerini. Musk’ın söylediği doğru. Gerçekten BTC madenciliği dolayısıyla harcanan elektrik miktarı özellikle son yıllarda kripto paraların değerinin de artması dolayısıyla iyice arttı. Yazı yazıldığı esnalarda BTC için harcanan elektrik miktarı 130 TW/sa civarı. Peki bu ne ifade ediyor. BTC madenciliği için saatte 130 terawatt yani 130 trilyon watt enerji harcanıyor. BTC bu haliyle dünyadaki 166 ülkeden daha fazla enerji tüketimine sahip. Eğer BTC bir ülke olsaydı elektrik tüketiminde Norveç’i geçerek 29. sıraya oturmuş olacaktı. BTC madenciliği için yalnızca Türkiye’nin ürettiği elektrik kullanılmak istenseydi üretilen elektriğin yarısı kullanılmak zorunda kalınacaktı. Sonuç olarak BTC madenciliği için çok fazla enerji harcanmaktadır.   Peki neden BTC madenciliği için neden bu kadar enerji harcamaktadır? BTC ile yapılan işlemler ancak bu kadar enerji karşılığında mı tutulabilmektedir? BTC ile alakalı işin garip tarafı buradadır. BTC için bu kadar enerji harcanması tamamen yapay olarak oluşturulmuş bir zorluk dolayısıyladır. BTC için tüm dünyada yapılan işlemler şu an harcanan miktarların çok çok altında, çok cüzi enerjiler harcanarak da tutulabilirdi. Sistem madencilik için ne kadar fazla işlem gücü eklenirse ancak o kadar işlem gücü ile çözülebilecek şekilde kendini revize etmektedir. Yine olası bir işlem gücü kaybında sistem yine kendini revize ederek çözümü kolaylaştırmaktadır. Bu kolaylaşma ve zorlaşma yapılan işlemlerin artması dolayısıyla değil işlemi çözmek için daha fazla gücün sisteme girmesiyle alakalıdır.   Bazı kişiler bunun kaydî para arkasındaki altın karşılığı sisteminin ortadan kalkmasından sonra gelmiş devrimsel bir yaklaşım olduğunu, BTC’nin değerinin arkasındaki işlem gücü olduğunu ileri sürmektedir. Doğrudan yanlışlanacak bir önerme olmasa da bu işi yapmanın daha çevreci bir yolunun olduğunu ve bunun için çalışmak gerektiğini söylemek de bir o kadar doğrudur.
Ekleme Tarihi: 06 Temmuz 2021 - Salı

Elon Musk ne dedi?

Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunu belirtti. BTC madenciliği için harcanan elektrik dolayısıyla karbon emisyonunun arttığı bundan dolayı her ne kadar kriptoya inansa da çevre duyarlılığı açısından farklı kripto paralara yöneleceklerini. Musk’ın söylediği doğru. Gerçekten BTC madenciliği dolayısıyla harcanan elektrik miktarı özellikle son yıllarda kripto paraların değerinin de artması dolayısıyla iyice arttı. Yazı yazıldığı esnalarda BTC için harcanan elektrik miktarı 130 TW/sa civarı. Peki bu ne ifade ediyor. BTC madenciliği için saatte 130 terawatt yani 130 trilyon watt enerji harcanıyor. BTC bu haliyle dünyadaki 166 ülkeden daha fazla enerji tüketimine sahip. Eğer BTC bir ülke olsaydı elektrik tüketiminde Norveç’i geçerek 29. sıraya oturmuş olacaktı. BTC madenciliği için yalnızca Türkiye’nin ürettiği elektrik kullanılmak istenseydi üretilen elektriğin yarısı kullanılmak zorunda kalınacaktı. Sonuç olarak BTC madenciliği için çok fazla enerji harcanmaktadır.

 

Peki neden BTC madenciliği için neden bu kadar enerji harcamaktadır? BTC ile yapılan işlemler ancak bu kadar enerji karşılığında mı tutulabilmektedir? BTC ile alakalı işin garip tarafı buradadır. BTC için bu kadar enerji harcanması tamamen yapay olarak oluşturulmuş bir zorluk dolayısıyladır. BTC için tüm dünyada yapılan işlemler şu an harcanan miktarların çok çok altında, çok cüzi enerjiler harcanarak da tutulabilirdi. Sistem madencilik için ne kadar fazla işlem gücü eklenirse ancak o kadar işlem gücü ile çözülebilecek şekilde kendini revize etmektedir. Yine olası bir işlem gücü kaybında sistem yine kendini revize ederek çözümü kolaylaştırmaktadır. Bu kolaylaşma ve zorlaşma yapılan işlemlerin artması dolayısıyla değil işlemi çözmek için daha fazla gücün sisteme girmesiyle alakalıdır.

 

Bazı kişiler bunun kaydî para arkasındaki altın karşılığı sisteminin ortadan kalkmasından sonra gelmiş devrimsel bir yaklaşım olduğunu, BTC’nin değerinin arkasındaki işlem gücü olduğunu ileri sürmektedir. Doğrudan yanlışlanacak bir önerme olmasa da bu işi yapmanın daha çevreci bir yolunun olduğunu ve bunun için çalışmak gerektiğini söylemek de bir o kadar doğrudur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.