Sütaş'tan Bursa'da tarla günü etkinliği

Kullandığı doğal kaynakları, doğaya geri kazandırma ilkesiyle faaliyet gösteren Sütaş, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı, çiftçilerin doğru gübre kullanımının etkilerini ortaya koyan “Organik ve Organomineral Tarla Günleri”nin dördüncüsünü, Bursa Doğanköy’deki uygulama tarlasında gerçekleştirdi.

 

“Çiftlikten Sofralara” Entegre İş Modeli ile faaliyet gösteren Sütaş, özel “uygulama tarlaları” kurarak organik ve organomineral gübrelerin, toprak ve ürün üzerindeki etkilerini çiftçiler ile paylaşıyor. İlk olarak buğday ile başlayan, mısır ve ayçiçeği uygulama tarlası ile devam eden Tarla Günleri, bu yıl yine buğday uygulama tarlasında yapıldı. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Doğanköy’de gerçekleştirilen bu özel güne katılan çiftçiler, 31 bin 500 metrekarelik buğday uygulama tarlasında, fermente sıvı ile katı organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkileri konusunda uzmanlardan bilgi aldı. Etkinliğe Sütaş Grubu temsilcileri, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bursa Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Nilüfer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Nilüfer İlçe Ziraat Odası ve muhtarlar ile çok sayıda çiftçi katılım gösterdi.

 

“DOĞAL GÜBRE İLE 50 BİN DEKAR TOPRAK ZENGİNLEŞTİRİLDİ”

 

4. Organik ve Organomineral Tarla Günü’nde yaptığı konuşmada bugüne kadarki çalışmalar hakkında bilgi veren Sütaş Grup Enerji ve Gübre Tesisleri Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol, 2020 yılında toplam 45 bin ton organik, 1.636 ton organomineral gübre üreterek yaklaşık 50 bin dekar toprağı zenginleştirdiklerine dikkat çekti. Toprağın organik maddesinin yetersiz olduğu, sulu tarımın yapılmadığı yerlerde sıvı fermente organik gübre uygulamaları ile yüzde 30’a yakın verim artışı elde edildiğini ifade eden Çabukol, organik ve organomineral gübrenin meyve, sebze ve yem bitkilerinin kalitesini ve aroma özelliklerini de iyileştirdiğini de vurguladı.

 

 

KARACABEY VE BİNGÖL’DE 3 FARKLI UYGULAMA TARLASINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

 

Proje kapsamında 3 ürüne yönelik 3 farklı uygulama tarlasında Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çabukol “Bu yıl Bursa Karacabey’de mısır ve domates, Bingöl’de mısır uygulama tarlasında projemiz sürüyor. Bu ürünlerin hasadının yapılacağı eylül-ekim aylarında bu tarlalarımızda da benzer organizasyonlar planlıyoruz. Sütaş, Çiftlikten Sofralara Entegre İş Modeli ile çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla özgün bir sürdürülebilirlik modeli oluşturuyor. Uygulama tarlaları kurarak organik ve organomineral gübrelerin toprak ve ürün üzerindeki etkilerini çiftçilere uygulamalı olarak göstermek de bu modelin ne kadar kapsamlı olduğunun anlaşılması açısından önemli” dedi.