ÖĞRENCİLER MEME KANSERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ…

Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen seminere; Okul Müdürü Ganimet Seç, Özel Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özkul, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin’in yanı sıra akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Özel Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özkul, Özel Hayat Hastanesi ile Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu arasında olan işbirliği protokolü çerçevesinde, etkinliklerin ve faaliyetlerin tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. 

Dr. Özkul, Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı olduğunu, gerçekleştirilen etkinliğin de bu çerçevede düzenlendiğini dile getirdi. Dr. Ahmet Özkul, “Sosyal alanda hep varız. Birçok sosyal sorumluluk projesi yapıyoruz. Bu çerçevede, meme kanseriyle ilgili farkındalık ayı kapsamında, düzenliyoruz bu etkinliği. Meme kanseri toplumumuz içerisinde çok önemli hastalıklardan, problemlerden birisi. Bu konuda bir farkındalık oluşturmak açısından yapılan etkinlik bu etkinlik. Her 8 kadından birinde meme kanseri görülebiliyor. ‘Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun’ diye bir tarif var. Önemli olan tanının, teşhisin konulması. En son evresine bile gelse, doktorların yapabildiği çok şeyler var. En ileri evreye gitse bile endişe edilecek, korkulacak bir şey yoktur diyor doktorlar. Biz de bugün bu bilgileri vereceğiz sizlere” diye konuştu.

TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ

Dr. Ahmet Özkul’un ardından konuşan Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin ise şunları söyledi:

“1-31 Ekim Meme Kanseri Bilgilendirme Ayı; kadınların meme kanseri konusunda ne denli ürkütücü bir risk altında olduğuna ilişkin algı yaratılması için çalışılan bir aydır. Böylelikle de meme kanserinin erken tanısının geliştirilerek, kadınlarımızın; yaşamının, hayatının, ikinci olarak da memesinin kanser gelişse bile koruma altına alınmasının sağlanması amaçlanıyor. Tüm dünyada bu faaliyetler devam ediyor. Son 5 yılda bizim ülkemizde de yoğun bir şekilde, tüm sağlık kuruluşlarında, hekim arkadaşların katılımıyla, meme kanseriyle ilgili çeşitli organizasyon, toplantı ve faaliyetlerle, toplumun dikkati çekilmeye çalışılıyor.”

ÜRKÜTÜCÜ TABLO DEVAM EDİYOR

Meme kanserinin her 8 kadında bir görülebilecek kadar sık görülen bir kanser türü olduğuna dikkat çeken Dr. Yetgin, “Bunu kabul edersek, daha duyarlı ve ne zaman, ne yapacağımızı bilir olabiliriz. Kadın popülasyonunun kanserleri içerisinde en sık görülen kanserlerdendir meme kanseri. Ne yazık ki halen kadınlarda kansere bağlı ölümlerde de birinci sırada” diye konuştu.

“AİLESİNDE VAKA GÖRÜLENLERDE RİSK DAHA FAZLA”

Meme kanserinden korunulabilindiğine işaret eden Dr. Servet Yetgin, aile öyküsünün önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bir kadının ailede yakınlarının bir ya da birkaçında meme kanseri çıkmış olması, o kadını da meme kanseri açısından riskli hale getiriyor. Ailesinde hiç meme kanseri görülmemiş olması, bir kadının meme kanseri konusunda riskinin olmadığı anlamına gelmez. Yani biz, hastaları değerlendirirken ‘ailenizde meme kanseri teşhisi konulmuş bir kadın var mı’ diye soruyoruz. Ama 8’de 1 kanser oranı riski, tüm popülasyon için geçerli. Ailesinde meme kanseri riski görülenlerde bu risk daha da artıyor” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin “Pembe Kurdele” takarak katıldığı toplantı, Dr. Servet Yetgin’in yaptığı sunum ve yanıtladığı soruların ardından sona erdi. Toplantının sonunda Yüksekokul Müdürü Ganimet Seç tarafından Dr. Yetgin’e teşekkür belgesi takdim edildi.