Kronik böbrek hastası olabilirsiniz!

Özel Anadolu Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Yaman, “Kronik böbrek hastalığının uyarı işaretleri ve belirtileri her zaman belirgin değildir. Birçok hasta farkında olmadan kronik böbrek hastalığına sahip olabilir’’ diyerek, böbrek hastalıklarında fark edilmenin zor olabileceğine vurgu yaptı.

 

Dr. Yaman işaretleri erken saptanması durumunda, doktor müdahalesinin erken olacağından dolayı böbrek hastalığının ilerlemesinin önüne geçilebileceğini söyledi. Dr. Yaman, böbrek hastalığında görülen belirtiler arasında düşük idrar üretimi, şişkinlik, uyku güçlüğü, nefes darlığı, iştah kaybı, bulantı, kusma, yüksek tansiyon, üşüme ve yorgunluk hissi olduğunu aktardı.

 

Türkiye’de durum daha kötü

 

Dünyada her 10 kişiden 1’i böbrek hastasıyken Türkiye’de bu durumun daha vahim olduğunu, her 6 kişiden 1’inin böbrek hastası olduğunu aktaran Op. Dr. Mehmet Yaman, özellikle şeker hastalığı, ailede böbrek hastalığı öyküsü olan, yüksek kan basıncı, obezite, sigara alışkanlığı ve ilerleyen yaşlarda bu hastalığın görülme riskinin daha fazla olduğunu söyledi.

 

Böbrek hastalığından korunmak için

 

Op. Dr. Mehmet Yaman, “Böbrek hastalığından korunmak için dikkat etmemiz gerekenler var. Günlük hayatta almamız gerekenden 3 kat daha fazla tuz alıyoruz. Tuz azaltılmalı ve dikkatli kullanılmalı. Yeterince sıvı almalı, düzenli egzersiz yapılmalı. Düzenli beslenmeli ve fazla kilo var ise kilo vermeye özen gösterilmelidir. Ağrı kesici ilaçlardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, kan basıncının ve kan şekerinin düzenli olarak ölçtürülmesi gerekli. Ayrıca kişi risk grubundaysa, böbreklerin düzenli olarak kontrol ettirilmesi faydalı olacaktır’’ dedi.