Çoruh: Dijitalleşmenin önemi anlaşıldı

Çoruh Elektromarket Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çoruh, enerji sektörünün 2020 yılında yaşadığı sıkıntıları ve 2021 yılı ile ilgili beklentilerini Ekosektör Gazetesi için değerlendirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sonrası neredeyse tüm sektörlerin ciddi sıkıntı yaşadığına işaret eden Mehmet Çoruh, bu süreci yerinde yatırımlar ve doğru hamlelerle geçirmeye çalıştkıklarını kaydetti. Salgının ve pandemi sürecinin dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu birkez daha gözler önüne serdiğini aktaran Çoruh, 2021 yılı ile ilgili beklentilerinin yüksek olduğunu, gelecek yıl büyük teknolojik değişimler yaşanacağı beklentisi içinde olduklarını dile getirdi.


-Enerji sektörünün 2020 yılı sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Koronavirüsün hayatımıza girmesiyle birlikte tüm alanlarda daha önce benzeri görülmemiş değişimlere şahit olduk. Yeni normaller olarak tanımladığımız bu sürece belki de en hazır olan enerji sektörüydü. Özellikle enerji sektöründe dijitalleşmeye daha hızlı yönelerek süreci enerji arzını aksatmadan yönetmeye başladık. Dijitalleşmeyi iç görüyle uzun süre önce başlatan enerji sektörü hizmet koşullarıyla istikrarını korudu diyebiliriz.

- Sektörün 2021 yılı beklentilerine dair görüşleriniz nelerdir?

2021 itibarıyla küresel ekonomilerde hareketlenme yaşanmasını bekliyoruz. Bu enerji sektörüne de yansıyacak ama dünya artık yeni yola eski yöntemlerle devam edemez. Ülkemizde enerji sektörüne baktığımızda da aynı zamanda büyük teknolojik değişimler yaşandığını gözlemliyoruz. 

Daha sürdürülebilir ve teknolojik gelişmelere odaklanacağız. Yenilenebilir enerjide kurulu güç kapasitemiz yüzde 60’lara, elektrik üretimimiz ise yüzde 45-50 seviyelerine ulaştı. 2021 yılında bu rakamların daha yukarılara tırmanacağını söyleyebiliriz. 

-Bursa’nın yenilenebilir enerji yatırımlarına uygun olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?

Bursa sanayi kenti olması ve coğrafi konumu itibariyle yenilenebilir enerji konusunda ideal bir şehir. Özellikle güneş enerji sistemleri (GES) , doğa dostu ve ekonomi göz önüne alındığında en uygun enerji kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Gerekli altyapıların sağlanması ile Bursa’nın orta vadede GES alanında ciddi yol kat edeceğini umuyoruz. 

-Yerli ve milli enerji hususunda görüşleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

Yerli ve milli enerji atılımı açısından ülkemiz büyük ve değerli projelerle harekete geçmiş durumdadır. Bu alanda kısa zamanda çok büyük mesafe aldık diyebiliriz. Ülkemiz, atılan bu adımlarla enerji üretiminde dünyada iyi bir konuma geldi. Gelecek 30 yılda da bu alana yapılacak yatırımlarla ciddi bir ekonomik hacim oluşturulacaktır.