Bursa dağlarında temizlik zamanı...

Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve ÇEVREM Derneği‘nin birlikte düzenlediği, Osmangazi Belediyesi’nin destek verdiği etkinlik, Uludağ Çobankaya ve Küçük Zirve bölgelerinde dernek üyelerinin torbalar dolusu çöp toplamalarıyla yapıldı.

 

DOĞAMIZI, ÇEVREMİZİ VE ULUDAĞ’IMIZI KİRLETMEYELİM 

Gün boyu süren etkinlikte sorumsuz piknikçi, kampçı, yürüyüşçü ve ziyaretçilerin etrafa bıraktıkları cam ve pet şişeler, poşetler, naylon ve plastik ambalaj ürünleri, köpük kutular, plastik tabak, çatal ve kaşık, strafor malzemeler, pil, meyve suyu, süt ve kola kutuları, sigara izmariti, kâğıt havlu, ıslak mendil, bezler, ip parçaları, minder, halı, kilim, ızgara, mangal, metal parçalar gibi kirlilik yaratan yüzlerce çevre zararlısı atık sivil toplum kuruluşu üyeleri tarafından tek tek toplandı.

 

Bir ton civarında atık toplayan çevre dostları, ‘lütfen doğamızı, çevremizi ve Uludağ’ımızı kirletmeyelim’ dediler.

 

ULUDAĞ ‘DA TEMİZLİK ZAMANI


BUDAK Başkanı Korkut GÜVEN; “Doğaya karşı duyarlı diğer katılımcılarla birlikte 23 kişiden oluşan bir ekiple, Uludağ’ın gözde piknik ve kamp alanı olan Çobankaya ile Küçük Zirve’deki kulübe ve çevresinden birkaç saatte onlarca torba dolusu çöp toplandı. Aşırı ölçüde kirliliğe uğramış bölgenin, sınırlı bir etkinlikle tamamen temizlenmesi mümkün olamadı. Genel olarak piknik alanlarında çöplerin doğaya atılarak, saçılarak bırakılması, uyarı levhalarına karşın, yan yana oluşturulmuş ocaklarda yakılan ateşlerle kapkara olmuş zemin görüntüleri içler acısı bir hal almıştır. Böyle bir tablo karşısında ilgili kurumların, yalnızca çöp bidonlarındaki çöpleri toplamakla yetinmelerinin, doğal alanların korunması ve kirliliğin önlenmesi için yeterli olamayacağı çok açıktır.

Çözüm için çevre bilincinin oluşması gereklidir. 

Gelecek kuşaklar için Anaokulundan itibaren eğitim verilmeli, bugün ise bütün piknik alanlarında kontrol, denetim ve cezai yaptırımlar içeren önlemler etkin bir şekilde uygulamaya konulması şart olmuştur.

Bu etkinliği Niğdeli Dağcı ve Beden Eğitimi Öğretmeni Yusuf BİLTEKİN, ‘Dağlarda Temizlik Zamanı’ adını vererek başlattı. Bursa'da bu görevi BUDAK ve ÇEVREM olarak bizler üstümüze aldık, Osmangazi Belediyemiz de destekledi. Ekinliğe katılan arkadaşlarımıza ve destekçimiz Osmangazi Belediyesine teşekkür ediyorum. Gelecek nesillere daha temiz bir Uludağ bırakmalıyız.” dedi. 

 

ÇOK GEÇ YOK OLUYORLAR 

Faaliyetle ilgili olarak ÇEVREM Genel Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Hüseyin H. SERDAR da, “Orman, piknik alanları ve derelerin atıklarla kirletildiğini üzülerek gördük. Çevreye zarar veren, biyolojik canlılığı, florayı ve faunayı olumsuz etkileyen, sadece Uludağ’da değil tüm yurtta istenmeyen çirkin ve kirli manzaraya, neden olan sorumsuzluğa acilen dur demeliyiz. 

Vatandaşlar kirliliğe yol açan çöpleri ortalıklara bırakmamalı, toparlayıp çöp toplama bölgelerine bırakmalı ya da beraberinde getirerek atık konteynerlerine atmalı. İyi bir vatandaş olmanın bilinciyle davranmalı, doğayı kirletmemeli. 

Orman içlerinde dere yataklarında, piknik alanlarında ki atıklara bakılınca kirliliğin; Kampçılardan, piknikçilerden, doğa yürüyüşü yapanlardan ve oteller bölgesinden kaynaklandığı açık açık anlaşılıyor. Kirlilik her yaşam alanında var… Pazar günü doğasever arkadaşlarımızla birlikte Farkındalık etkinliği yaptık. 

Bursalı hemşerilerimizi ve tüm vatandaşlarımızı, ‘bu benim çevrem’ anlayışıyla; kenti de, doğayı da kirletmem, kirlettirmem diyecek anlayışa, daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Cennet vatanımızı kirletmeyelim.” diyerek “yapılan atık toplama ve yürüyüşün sembolik olduğunu söylemeliyim. Yurttaşlar yanında esas görevin Kamu kurum ve kuruluşları, Belediyeler ve Sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Israrla kirlilik azaltıcı ve önleyici faaliyetlerde bulunulması gerekiyor. Çünkü bu atıkların doğada yok olmaları için geçen süreler çok uzun, 2 hafta ile 5 bin yıl içerisinde değişiyor.” dedi.


Dağlarda Temizlik Zamanı etkinliğine katılarak ‘çöp toplayan’ BUDAK Başkan Vekili ve Dağcılık Etik Kurulu Üyesi Ferudun BAYKARA, Kalitenin merkezi TSE Baş Uzmanı Mehmet Uğur ÖZDENİZ ile ÇEVREM Genel Başkan Yardımcısı ve Milli Eğitim’e bağlı Erol Olçok MTAL Müdür Yardımcısı Mehmet Niyazi KÖSE ile dernek üyeleri benzeri aktivitelerin yaygınlık kazanması için daha çok çalışacaklarını ifade ettiler.