vip
Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi

Türkiye için buhar jeneratörü ürettiler

Dünya 20.07.2021 - 17:29, Güncelleme: 20.07.2021 - 17:29 5214+ kez okundu.
 

Türkiye için buhar jeneratörü ürettiler

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Volgodonsk’ta bulunan Mühendislik Birimi Atommash, Türkiye'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ikinci güç ünitesi için ilk buhar jeneratörü üretimini tamamladı.

Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi'nde yapımı devam eden Akkuyu NGS'de bir adım daha atıldı. İkinci güç ünitesinde yer alacak buhar jeneratörünün üretimi tamamlandı. Santral için önemli bir ekipman olan buhar jeneratörünün üretim süreci, kazanların ayrı kaplar ve nozullerden kaynak yapılması, başlıkların imalatı, birinci devre başlıklarının delinmesi, bobinlerin imalatı ve iç parçaların kurulumunun yanı sıra bir dizi kontrol önlemini de kapsıyor.   Buhar jeneratörünün üretim sürecindeki son işlem ise ısı eşanjörünün hidrolik ve vakum testlerinin yapılmasından oluşuyor. Buhar jeneratörlerinin bütün kapaklarının daha önce özel kapaklarla kapatıldığı bu testlerde, birinci ve ikinci devreler damıtılmış su ile dolduruluyor ve ekipmanın devreleri sırayla inceleniyor. Uzmanlar, suyun sıcaklığı 350 santigrat dereceye geldiğinde birincil devre alanına 24,5 MPa basınç tedarik ediyor. İkinci devrede ise su 300 dereceye kadar ısıtılırken, 11,45 (115 atmosfer) basınç alınıyor. Her iki gösterge de çalışma basıncından 1,4 kat daha yüksek oluyor.   Bu testler sayesinde Akkuyu NGS'nin ikinci ünitesinde yer alacak buhar jeneratörünün ana metal ve buhar jeneratörü parçalarının kaynaklarının sağlamlığı ve yoğunluğu doğrulanmış oldu.   Buhar jeneratörü, reaktör tesisinin bir parçası olan ve birinci sınıf güvenlik sistemine ait bir ısı değişim aparatı. Aparatın çapı 4 metreden fazla, uzunluğu yaklaşık 15 metre ve ağırlığı 340 ton. NGS'nin tek güç ünitesi, dört buhar jeneratöründen oluşuyor. Türkiye'de yer alan Akkuyu NGS, nükleer endüstride YSİ (Yap-Sahip ol-İşlet) modeli ile inşa edilen dünyanın ilk nükleer santral projesi. Proje, artırılmış güvenlik ve geliştirilmiş teknoloji özellikleriyle yeni nesil 3+ VVER reaktörlerine sahip dört güç ünitesinden oluşacak. İnşanın tasarımı ve yapımı, Rosatom'un Mühendislik Birimi tarafından gerçekleştiriliyor. NGS'nin her bir güç ünitesi, 1200 MW olacak.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Volgodonsk’ta bulunan Mühendislik Birimi Atommash, Türkiye'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ikinci güç ünitesi için ilk buhar jeneratörü üretimini tamamladı.

Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi'nde yapımı devam eden Akkuyu NGS'de bir adım daha atıldı. İkinci güç ünitesinde yer alacak buhar jeneratörünün üretimi tamamlandı. Santral için önemli bir ekipman olan buhar jeneratörünün üretim süreci, kazanların ayrı kaplar ve nozullerden kaynak yapılması, başlıkların imalatı, birinci devre başlıklarının delinmesi, bobinlerin imalatı ve iç parçaların kurulumunun yanı sıra bir dizi kontrol önlemini de kapsıyor.

 

Buhar jeneratörünün üretim sürecindeki son işlem ise ısı eşanjörünün hidrolik ve vakum testlerinin yapılmasından oluşuyor. Buhar jeneratörlerinin bütün kapaklarının daha önce özel kapaklarla kapatıldığı bu testlerde, birinci ve ikinci devreler damıtılmış su ile dolduruluyor ve ekipmanın devreleri sırayla inceleniyor. Uzmanlar, suyun sıcaklığı 350 santigrat dereceye geldiğinde birincil devre alanına 24,5 MPa basınç tedarik ediyor. İkinci devrede ise su 300 dereceye kadar ısıtılırken, 11,45 (115 atmosfer) basınç alınıyor. Her iki gösterge de çalışma basıncından 1,4 kat daha yüksek oluyor.

 

Bu testler sayesinde Akkuyu NGS'nin ikinci ünitesinde yer alacak buhar jeneratörünün ana metal ve buhar jeneratörü parçalarının kaynaklarının sağlamlığı ve yoğunluğu doğrulanmış oldu.

 

Buhar jeneratörü, reaktör tesisinin bir parçası olan ve birinci sınıf güvenlik sistemine ait bir ısı değişim aparatı. Aparatın çapı 4 metreden fazla, uzunluğu yaklaşık 15 metre ve ağırlığı 340 ton. NGS'nin tek güç ünitesi, dört buhar jeneratöründen oluşuyor. Türkiye'de yer alan Akkuyu NGS, nükleer endüstride YSİ (Yap-Sahip ol-İşlet) modeli ile inşa edilen dünyanın ilk nükleer santral projesi. Proje, artırılmış güvenlik ve geliştirilmiş teknoloji özellikleriyle yeni nesil 3+ VVER reaktörlerine sahip dört güç ünitesinden oluşacak. İnşanın tasarımı ve yapımı, Rosatom'un Mühendislik Birimi tarafından gerçekleştiriliyor. NGS'nin her bir güç ünitesi, 1200 MW olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
mecidiyeköy yeni bayanlar şişli yeni bayanlar bakırköy yeni bayanlar halkalı yeni bayanlar avcılar yeni bayanlar şirinevler yeni bayanlar bahçeşehir yeni bayanlar taksim yeni bayanlar beşiktaş yeni bayanlar kartal yeni bayanlar kadıköy yeni bayanlar ümraniye yeni bayanlar anadolu yakası yeni bayanlar maltepe yeni bayanlar beylikdüzü yeni bayanlar pendik yeni bayanlar avrupa yakası yeni bayanlar kocaeli yeni bayanlar antalya yeni bayanlar ataköy yeni bayanlar eskişehir yeni bayanlar fethiye yeni bayanlar sakarya yeni bayanlar muğla yeni bayanlar malatya yeni bayanlar denizli yeni bayanlar konya yeni bayanlar kayseri yeni bayanlar ankara yeni bayanlar bursa yeni bayanlar izmir yeni bayanlar